Operatörlük Sertifikası Nedir?

Operatörlük Sertifikası Nedir?

Operatörlük sertifikası, bir çalışanın iş makinelerini kullanabilir yeterlilikte olduğunu gösteren belgedir. İş dünyasının önemli mesleklerinden biri olan operatörlük, kas gücüne olan gereksinimi azaltır. Ancak sağlıklı ve güvenli bir iş ortamı sağlanması için iş makinelerinin bu konuda yetkin kişiler tarafından kullanılması gerekir.

Tam da bu nedenle operatörlük sertifikası devlet tarafından zorunlu tutulmuştur. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre tehlikeli meslekler için mesleki eğitim almak şarttır. Mesleki eğitim almadan operatör olunamaz. Operatörlük sertifikası da bu mesleki eğitim sonunda çalışanlara verilen belgedir.

Operatörlük belgesi her iş makinesinin kullanımında gerekli değildir. Sertifika, iş gücü yüksek makinelerin kullanımı için aranır. Forklift, kule vinç, mobil vinç, tavan vinci ve eksvatör gibi iş makinelerini bu tür makineler arasında sayabiliriz.

Operatörlük Belgesini Hangi Kurumlar Verir?

Operatörlük belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı ruhsatına sahip özel eğitim kurumları tarafından verilebilir. İş makinesi operatörlük eğitimi MEB tarafından sürücü kursları kapsamında değerlendirilmiştir. Bu nedenle kurumun operatörlük belgesi verebilmesi için özel sürücü kursu niteliğini taşıması gerekir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 42. maddesine bağlı olarak özel sürücü kursları operatörlük sertifikası verebilir.

Operatörlük Belgesi Nasıl Alınır?

Operatörlük belgesi almak için çalışanın bazı özellikleri taşıması zorunludur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Operatörlük sertifikası almak isteyen kişilerin G sınıfı ehliyeti olmalıdır.
  • Kursiyerin kurs sonu sertifika sınavından ve beceri sınavlarından başarıyla geçmesi gerekir. Teorik sınav minimum 40 sorudan oluşur. Başarılı sayılmak içinse en az 70 puan almak şarttır.
  • Operatörlük sertifikası sınavı iş organizasyonu, iş öncesi hazırlık, motor-elektrik ve iş makinesi gibi konuları kapsar. Dolayısıyla sınava girmeden önce kursiyer bu konularda birikim sahibi olmalıdır.

Yukarıda sayılan koşulları yerine getiren kişiler iş makinesi, forklift veya vinç kurslarına başvurarak operatörlük sertifikası alabilir. Kurs ve sertifika sınavının sonunda Emniyet Genel Müdürlüğü’ne müracaat etmek gerekir. Bunun için öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü’nün e-randevu sisteminden randevu alınmalıdır. Ayrıca G ehliyetiniz yoksa ehliyet harcınızı da öncesinde yatırmalısınız. Müracaat sırasında gereken evraklar ise şunlardır:

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Tüm bilgiler görünür olmalıdır.)
  • Sağlık Raporu (Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlardan alınmalıdır.)
  • Kurs tarafından verilen öğrenim belgesi (Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmalıdır.)
  • Sabıka kaydı
  • Vesikalık fotoğraf

Eğitim içeriğine göre operatörlük sertifikası müracaatı için gereken belgeler değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kurs aldığınız kurumla süreç hakkında konuşmanız çok daha faydalı olacaktır. Kurs merkezi gerekli evraklar konusunda sizi yönlendirerek başvuru sürecinin çok daha hızlı halledilmesini sağlayabilir. Bu nedenle kurs sonrasında da size destek olacak bir kurum tercih etmelisiniz.

Operatorluk Belgesi Ne Kadar Surede Alinir

Operatörlük Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

Operatörlük sertifikası almak için öncelikle iş makinesi kullanımına dair eğitim almanız gerekir. Eğitimin süresi, ders içeriklerine ve eğitim alacağınız kuruma göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca sizin iş makinesi kullanımına dair birikiminiz de bu süreçte belirleyici olacaktır. Dolayısıyla kurs süreleri hakkında kesin bir süre tayin etmek kolay değildir.

Kursun başarıyla tamamlanmasının ardından başvuru süreci gelir. Başvuru sürecinde gerekli evraklar toparlanmalı ve ilgili kuruma iletilmelidir. Bu süreçte güvenilir bir kurs merkeziyle iş birliği yapmanız sürecin çok daha hızlı halledilmesini sağlayacaktır. İşlemlerde bir hata yapılmadığı takdirde operatörlük sertifikası yaklaşık 10 gün içerisinde elinizde olacaktır. Gelişim Akademi olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı iş makinesi eğitimlerimizle operatörlük sertifikası almanızı sağlamaktayız. Bunun yanı sıra kurs sonrasında sertifikalarına hemen sahip olmaları için kursiyerlerimize destek olmaktayız. Siz de iş hayatınızda yeni bir adım atmak için Gelişim Akademi ayrıcalığıyla operatörlük sertifikası alabilirsiniz.

      İLETİŞİM BİLGİLERİ
      KURUMSAL
      EĞİTİM KATEGORİLERİ
      HABER/DUYURU
      Psikoloji Eğitimleri Nereden Alınmalı?
      Operatörlük Sertifikası Nedir?
      Aşçılık Ustalık Belgesi Eğitimi’ni Kim Alabilir?

      © 2024 Gelişim Akademi Merkezi - Tüm hakları saklıdır.​

      Gelişim Akademi Merkezi
      Logo
      Sepetiniz